Dostupni linkovi

Džon Keri se u Berlinu prisetio detinjstva


Džon Keri u Berlinu
Džon Keri u Berlinu

Novi američki državni sekretar Džon Keri, koji je na prvoj međunardonoj turneji, govorio je danas mladim Nemcima o svojim avanturama dok je, kao dvanaestogodišnji sin američkog diplomate, živeo u posleratnom, podeljenom Berlinu.

Keri je apelovao na njih da, dok rastu, budu verni svojim idealima i vrednostima dok se Evropa bori sa ekonomskom krizom i terorističkim pretnjama.

Govoreći u Gradskoj većnici Berlina u utorak, Keri je izgovorio nekoliko rečenica na osrednjem nemačkom, ali na opšte zadovoljstvo svojih slušalaca u prepunom internet kafeu, a potom ih je uveselio pričama iz svog detinjstva u Berlinu 1954. godine.

Izazvao je smeh kada je ispričao kako je tajno vozio bicikl po istočnom delu Berlina, koji je tada bio pod sovjetskom upravom.

"Video sam razlike između istoka i zapada. Primetio sam da ljudi nose tamniju odeću. Bilo je manje automobila. Nisam osetio nikakvu energiju, niti pokret", seća se Keri.

Tada je naljutio svog oca koji mu je oduzeo diplomatski pasoš i kaznio ga jer je zamalo izazvao međunarodni diplomatski incident prelazeći zabranjenu granicu.

Džon Keri je se u svojoj prvoj poseti Berlinu kao državni sekretar SAD. U sklopu turneje po Evropi i Bliskom Istoku trebalo bi da poseti devet zemalja. On danas u Berlinu razgovara s nemačkim zvaničima, a sastaće se i sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.
XS
SM
MD
LG