Dostupni linkovi

Medvedev: Nema osnova za novi hladni ratRuski premijer Dmitrij Medvedev još jednom je odbacio spekulacije da rusko-američki odnosi ulaze u novu fazu hladnog rata i istakao da Moskva i Vašington uspešno sarađuju o mnogim pitanjima.

On je za brazilsku televiziju "Globo" rekao da su odnosi SAD i Rusije odnedavno pogoršani zbog spora u vezi sa zakonom "Magnicki", usvajanjem dece i raketnoj odbrani.

"Ipak, nema dubokih, istinskih razloga za novi hladni rat. Upravo suprotno, mi smo sposobni da se zajedno uhvatimo u koštac sa mnogim problemima", rekao je ruski premijer.

Medvedev je istakao da nije neuobičajeno da se tenzije među zemljama pojavljuju periodično u zavisnosi od interesa i politike vlasti u nekoj zemlji.

On je kao savršen primer za to naveo zakon "Magnicki".

"Ovde je reč o apsolutnoj politizaciji, konstrukciji. Imali smo prethodni dokument usmeren protiv SSSR-a koji je sada zamenjen drugim koji je očigledno antiruski po svojoj prirodi", istakao je Medvedev.

Američki predsednik Barak Obama potpisao je u decembru zakon kojim se automatski poništava Zakon "Džekson-Vanik" o trgovinskim restrikcijama sa Rusijom i normalizuju trgovinski odnosi sa Moskvom, a uvodi se zabrana viza i zamrzava imovina ruskim zvaničnicima koje Bela kuća okrivi za kršenje ljudskih prava.

Takozvani Zakon "Magnicki" posebno je usmeren protiv ruskih zvaničnika koji su umešani u smrt ruskog advokata Sergeja Magnickog 2009. godine, ali i protiv drugih prekršitelja ljudskih prava.

Kao odmazdu za to Moskva je uvela takozvani Zakon "Dima Jakovljev", kojim se zabranjuje američkim državljanina da usvajaju decu iz Rusije.

Medvedev je izrazio žaljenje što su ti potezi pojačali tenzije između dve zemlje, ali je ponovio da je to bilo neizbežno.
XS
SM
MD
LG