Dostupni linkovi

Bersani: Italija u delikatnoj situaciji



Lider italijanske leve koalicije Pjerluiđi Bersani izjavio je danas da je Italija, posle opštih izbora, u "delikatnoj situaciji", dok konzervativni lider Silvio Berluskoni tvrdi da vlada može biti formirana.

Leva koalicija tesno je pobedila u trci za Donji dom, ali će u Senatu većinu imati desni blok koji će moći da blokira donošenje zakona.

"Levica je osvojila većinu u Donjem domu Parlamenta, čak i u Senatu prema broju osvojenih glasova. Jasno je svima da je zemlja u vrlo delikatnoj situaciji", poručio je Bersani u prvom obraćanju posle proglašenja rezultata.

Berluskoni je rekao da novi izbori ne bi rešili probleme i pozvao ostale lidere da se "žrtvuju", što je, kako navodi Asošijeted pres, jasan poziv za formiranje koalicione vlade.

U Donjem domu levica je dobila većinu, ali će u Senatu imati 97 mesta sa 31,63 odsto osvojenih glasova, u odnosu na desnicu koja će imati 110 sa 30,71 odsto glasova.

Takav rezultat je posledica specifičnog sistema glasanja za Senat, gde se mesta dodeljuju na osnovu broja glasova osvojenih po regionima.
XS
SM
MD
LG