Dostupni linkovi

Golubović: Za mleko iz regiona jedna laboratorija iz EU



Vlade Srbije i Hrvatske rade na tome da se potpiše sporazum kojim će jedna laboratorija iz EU biti određena kao referentna ustanova za analizu mleka u regionu, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Srbije Danilo Golubović.

"Ministar poljoprivrede Goran Knežević pozvao je resorne ministre iz regiona da sledeće nedelje dođu u Begrad na sastanak na kome bi se odlučivalo o tom predlogu", rekao je novinarima Golubović na skupu o poljoprivredi u Beogradu.

Prema njegovim rečima, jutros je zbog toga ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić pozvala ministra poljoprivrede Srbije Gorana Kneževića.

"Mislimo da će, ako se ovakav sporazum potpiše, region u budućnosti efikasno uspevati da se odbrani od udara, kao što je sada problem s mlekom", rekao je Golubović i dodao da bi se analize u toj referentnoj laboratoriji radile dok Srbija ne završi svoju nacionalnu
referentnu laboratoriju u Batajnici.

Državni sekretar je ocenio da je potpisivanje takvog sporazuma neophodno, jer je i Srbija bila u situaciji da isti uzorak mleka u tri leboratorije pokazuje tri razaličita nivoa aflatoskina.

On je naveo da je juče, zbog povećanog nivoa aflatoskina u hrani za stoku, blokiran rad 12 farmi, a da će se danas znati da li će jos neke biti zatvorene.
XS
SM
MD
LG