Dostupni linkovi

Davenport: Dijalog bez rezultata nije dovoljanAmbasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Davenport rekao je za današnji list "Blic" da Srbija ima razloga za optimizam i da će napredovati u evropskim integracijama zahvaljući pregovorima Beograda i Prištine, ali je istakao da je važno da ljudi koji žive na Kosovu osete promene.

"Izuzetno je važno što vidimo da je vođstvo u Beogradu i Prištini snažnije nego ikad ranije angažovano u procesu dijaloga", rekao je Davenport i dodao da zakazan datum za sledeći sastanak "daje osnove za optimizam".

Prema njegovim rečima, države članice EU odlučiće o dobijanju datuma za pregovore kada pažljivo razmotre da li su ispunjeni zahtevi Evropskog saveta iz decembra prošle godine i kakva je ocena visoke predstavnice EU Ketrin Ešton o dijalogu Beograd-Priština.

"Evropski savet jasno je naznačio šta su očekivanja država članica, a to je da se postigne vidljiv i održiv napredak. Ocena Ketrin Ešton o napretku dijaloga izuzetno je važna za formiranje stava", rekao je Davenport.

On je istakao da je neophodno primeniti postigunte sporazume, ali i postići dogovore o struju i telekomunikacijama.
XS
SM
MD
LG