Dostupni linkovi

Boko Haram preuzeo odgovornost za otmicu FrancuzaIslamistička grupa Boko Haram preuzela je odgovornost za otmicu sedmoro francuskih državljana, troje odraslih i četvero djece, članova iste porodice. Njih su prošle sedmice oteli na sjeveru Kameruna i zatim odveli u Nigeriju.

Na videosnimci objavljenoj na YouTubeu vide se članovi te porodice, djeca koja sjede na zemlji ispred odraslih, i maskirani otmičar koji zahtijeva oslobađanje svojih saboraca zatočenih u Kamerunu i u Nigeriji. Jedan od talaca na snimci koji kaže da su u rukama Boko Harama i traži uime otmičara oslobađanje nekoliko islamista zarobljenih u Nigeriji i u Kamerunu, naročito žena. Na istoj snimci, jedan od otmičara koji govori arapski prijeti da će ubiti francuske taoce ako se zahtijevi grupe ne ispune.

Otmičar optužuje francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, čije oružane snage od 11. januara intervenišu u Maliju, da vodi rat protiv islama.

Otmičari i taoci su između mjesta Dikwe i Ngale, na krajnjem sjeveroistoku Nigerije, rekao je izvor blizak nigerijskoj bezbjednosnoj službi. Područje na kojemu su primijećeni smatra se područjem uticaja islamističkih pokreta Boko Haram i Ansaru.
XS
SM
MD
LG