Dostupni linkovi

Mozila najavila operativni sistem za mobilne telefone


Fondacija Mozila najavila je da će sredinom 2013. izbaciti na tržište dugo očekivani Fajerfoksov operativni sistem za pametne telefone koji bi mogao da ugrozi tržišnu dominaciju Epla i Gugla.

Mozila je predstavila prvu komercijalnu verziju svog operativnog sistema uoči otvaranja najvećeg svetskog sajma mobilne telefonije u Barseloni.

Telefoni će se na tržištu naći na leto, prvo u Brazilu, Kolumbiji, Mađarskoj, Meksiku, Crnoj Gori, Poljskoj, Srbiji, Španiji i Venecueli.

Pametni telefoni sa fajerfoksovim sistemom ne razlikuju se mnogo od onih sa drugim sistemima, a korisnici će imati veliki izbor aplikacija koje će moći da kupe onlajn. Telefoni će imati i nokijinu aplikaciju za mape.

Mozila, koja želi da zauzme treće mesto iza Guglovog andoroida i Eplovog iOS-a, saopštila je da je već privukla 17 mobilnih operatera, među kojima Sprint, čajna Junikom, KDDI, Singtel, Telefoniku, Telenor i Dojče Telekom.

Fondacija je saopštila da na uređajima sa fajerfoksovim operativnim sistemom sarađuje sa južnokorejskim proizvođačem telefona LG i kineskim TCL i ZTE, a da će se treći proizvođač iz Kine, Huavei, pridružiti kasnije u toku godine.
XS
SM
MD
LG