Dostupni linkovi

Funta pala zbog smanjenja kreditne ocene Britanije



Britanska funta danas je naglo pala u odnosu na ostale valute, pošto je smenjen kreditni rejting Velike Britanije, ali se kasnije donekle stabilizovala.

Vrednost britanske funte danas je pala na 1,5069 dolara, što je najniža vrednost te valute od jula 2010, pre nego što se povratila i dostigla 1,5144 dolara. Njena vrednost u odnosu na evro bila je u okvirima 18-omesečnog minimuma koji iznosi oko 0,8745 evra za jednu funtu.

Bonitetska kuća Mudi u petak je smanjila Velikoj Britaniji kreditnu ocenu sa AAA na AA1, uz obrazloženje da će spor ekonomski rast negativno uticati na mogućnosti vlade u Londonu da kontroliše sve veće dugove i izbori se s novom finansijskom krizom.

To je prvo smanjenje rejtinga Velike Britanije, koja je uprkos ekonomskoj krizi, za razliku od SAD i Francuske, uspevala da zadrži najviše rejting AAA kod svih bonitetskih agencija.

Pozajmice u britanskom javnom sektoru u decembru su bile veće od očekivanih jer su troškovi rasli brže od zarada. Njenoj ekonomiji preti opasnost treće uzastopne recesije od početka globalne finansijske krize 2008.

Ukupni dug javnog sektora Velike Britanije u decembru je iznosio 1,1 hiljada milijardi funti, što je 70 odsto njenog godišnjeg BDP-a.
XS
SM
MD
LG