Dostupni linkovi

Ankete: Levica u velikoj prednosti na izborima u Italiji


Glasanje u Rimu
Glasanje u Rimu

Italijanska leva koalicija na čelu s Pjerom Luiđijem Bersanijem vodi sa 34,5 odsto glasova u odnosu na desnu koaliciju Silvija Berluskonija koja je osvojila 29 odsto glasova na opštim izborima održanim juče i danas, pokazuje anketa obavljena na izlasku s birališta televizije Skaj TG-24.

Prema toj anketi, levica će takođe imati većinu u gornjem domu parlamenta, Senatu, sa 163 mesta, odnosno pet više od apsolutne većine od 158 mesta.

Prema anketi javne televizije RAI, leva koalicija ima između 35 i 37 odsto glasova, a Berluskonijeva desna koalicija između 29 i 31 odsto.

Treće mesto sa skoro 20 odsto glasova za Predstavnički dom, sve ankete daju protestnom Pokretu pet zvezdica komičara Bepu Grilu, koji je počeo da se bavi politikom, a koaliciju centra dosadašnjeg premijera Marija Montija je na četvrtom mestu sa skoro 10 odsto glasova.

Birališta u Italiji zatvorena su u 15 časova posle dvodnevnog glasanja. Prve projekcije zasnovane na delimičnom prebrojavanju glasova očekuju se u narednih nekoliko sati.
XS
SM
MD
LG