Dostupni linkovi

Keri s Kameronom na početku turneje po Evropi



Državni sekretar SAD Džzon Keri počeo je danas zvaničan deo svoje prve inostrane turneje susretom s britanskim liderima u Londonu, prvoj etapi devetodnevnog puta po Evropi i Bliskom istoku.

Keri, koji je nasledio Hilari Klinton na mestu državnog sekretara, stigao je u London sinoć. Njegov prvi sastanak bio je danas s premijerom Dejvidom Kameronom, s kojim je razgovrao o mogućnostima sporazuma o slobodnoj trgovini između SAD i Evropske unije i značaju bliskoistočnog mirovnog procesa.

Američke diplomate pokušavaju od juče da ubede sirijsku opoziciju da ne bojkotuje sastanak Prijatelja Sirije koji je predviđen za četvrtak u Rimu.

Vođa sirijske opozicije Ahmed Moaz el Hatib najavio je u subotu da opozicija neće prisustvovati tom skupu, gde treba da bude 11 zemalja, da bi ukazao na međunarodno ćutanje o zločinima režima u Damasku, posle raketnog napada na severni sirijski grad Alep.

Očekuje se da će Sirija biti glavna tema i tokom Kerijevog susreta s njegovim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim sutra u Berlinu. Rusija je jedna od zemalja koja podržava režim sirijskog predsednika Bašira el Asada.

Posle Londona, Keri odlazi u Berlin, a zatim će, do 6. marta, posetiti Pariz, Rim, Ankaru, Kairo, Rijad, Abu Dabi i Dohu. Iako su Palestinci to nagoveštavali, Keri neće ovog puta obići Zapadnu obalu, gde je predviđena poseta američkog predsednika Baraka Obame za mesec dana.
XS
SM
MD
LG