Dostupni linkovi

Sahrana Palestinca preminulog u izraelskom zatvoruNekoliko hiljada ljudi pridružilo se danas povorci povodom sahrane tridesetogodišnjeg
Palestinca koji je umro pod nerazjasnjenim okolnostima u izraelskom zatvoru.

Palestinski predsednik Mahmud Abas i izraelski zvaničnici razmenili su međusobno optužbe, obe strane tvrde da druga provocira nasilje radi političkih poena.

Abas kaže da Palestinci žele mir i da neće nasesti na provokacije, uprkos, kako kaže, sve agresivnijim postupcima izraelske vojske.

Smrt Arafata Džaradata bila je povod za proteste koji su počeli pre nedelju dana na Zapadnoj obali i pokrenula je i pitanje funkcionisanja izraelske bezbednosne službe Šin Bet. Palestinci tvrde da pripadnici te službe zlostavljaju pritvorenike tokom ispitivanja.

Izraelske vlasti saopštile su da je Džaradat umro od infarkta i negiraju da je bio pretučen ili na bilo koji drugi način zlostavljan.

Palestinski doktor koji je prisustvovao autopsiji tvrdi da nema znakova infarkta i da je Džaradat bio mučen, da je imao dva polomljena rebra i modrice.

Izraelske vlasti tvrde da su te povrede nastale kao posledica intenzivnog ukazivanja hitne pomoći, tokom pokušaja da se spasi mladićev život.
XS
SM
MD
LG