Dostupni linkovi

Merkel u Ankari o obnovi pristupnih pregovora s TurskomNemačka kancelarka Angela Merkel danas nastavlja posetu Turskoj razgovorima s turskim zvaničnicima koji očekuju da će kancelarka potvrditi obećanje o obnavljanju proces pristupanja njihove zemlje Evropskoj uniji koji je u zastoju.

Poznata po protivljenju ulasku Turske u EU, kancelarka je uoči posete napravila korak ka Turskoj i objavila da je spremna da otvori novo poglavlje u pristupnim pregovorima.

"Ovi pregovori su malo tapkali u mestu u poslednje vreme i podržavam otvaranje novog poglavlja u ovim pregovorima da bi mogli malo da napredujemo", rekla je ona u video poruci koju je objavila njena kancelarija.

Ona je ipak odmah dodala da ostaje da se pređe "dug put" u tim pregovorima i ponovila "skepticizam" u vezi njihovog ishoda.

Nemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele je takođe podržao obnovu procesa pristupanja Turske i upozorio na rizik ako bi Turska i njena privreda u punoj ekspanziji, okrenula leđa Evropi.

"Ako ne pazimo, doći će vreme kada će Evropu više interesovati Turska nego što će Tursku intersovati Evropa", rekao je Vestervele.

Ipak, prema anketi koju je juče objavio list Bild am Zontag, skoro dve trećine Nemaca (60 odsto) protivi su ulasku Turske u Uniju.

Turska je 2005. počela pregovore o pristupu EU, ali oni su u prekidu zbog protivljenja njenom punopravnom članstvu zemalja kao što su Francuska i Nemačka, ali takođe i zbog blokade Ankare zbog Kipra gde turske trupe okupiraju severni deo od 1974.
XS
SM
MD
LG