Dostupni linkovi

General Halbauer: Bezbednosna situacija na Kosovu dobraKomandant Kfora nemački general Folker Halbauer izjavio je da je bezbednosna situacija na Kosovu generalno dobra, iako, postoje ''zabrinjavajući događaji'' poput incidenata u severnoj Mitrovici i nedavnog rušenja srpskih grobalja.

'Da bi dalji trend bio pozitivan, potrebna je efikasna kosovska policija koja može da bude uspešnija samo uz ojačanu podršku naroda”, rekao je komandant Kfora u emisiji ''Slobodno srpski“ koja se emituje na mreži srpskih televizijskih stanica širom Kosova.

Halbauer smatra da bezbednosnu situaciju veoma brzo mogu zaoštriti izjave odgovornih lica i kao primer navodi situaciju u severnom delu Kosovske Mitrovice, gde, kako je naveo, posle vatrenih izjava, slede reakcije, dok s druge strane kao i svuda u svetu ''ima elemenata, koji iskorišćavaju ove napetosti za lične interese''.

Prema njegovim rečima, potrebno je situaciju zadržati u određenoj ravnoteži, a ne pozivati ljude na dalje proteste.

Kao drugi primer za koji to, prema nejgovim rečima važi, on je naveo događaje oko manastira Dečani.

Komentarišući izjave pojedinih visokih ličnosti kosovske administracije da Kfor na severu nije dovoljno “uporan”, a da ga pojedini srpski lideri zovu i “okupatorskom” vojskom, Halbauer je izjavio da je Kfor nepristrasan u misiji osiguranja bezbednog i stabilnog okruženja.
XS
SM
MD
LG