Dostupni linkovi

Osma tribina "Betona" o kulturi i politici u CZKD-u


U ponedeljak 25. februara u 19 časova, u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 4), održaće se osma tribina Betona u okviru projekta “Ka razvijenoj demokratiji”. Tema tribine je “Kultura i politika – odnos zvanične umetnosti i subverzije”. Gosti su: Saša Ilić, Zlatko Paković i Dejan Ilić. Tribine uređuje i vodi Irena Javorski

"Dominantni model kulture poslednjih decenija je nacionalistički model kulture. Taj model počiva na obrascu iskrivljene nacionalne tradicije – tačnije, to je narativ u koji se sračunato upisuje prvenstvo i autohtonost “nacionalnog bića“, vere, jezika i institucija (država, crkva... ), istorijski nacionalno značajnih pojedinaca i bitnih događaja iz prošlosti. (...) Dok se u našem društvu najmanje sredstava izdvaja za kulturu, a neke od najznačajnijih kulturnih institucija propadaju, režimska i patriotska umetnost i njeni proizvođači bivaju finansirani, promovisani, nagrađivani i slavljeni", navodi s eu pozivu na tribinu.

Na osmoj tribini Betona – Kultura i politika – odnos zvanične umetnosti i subverzije analiziraće se stanje u kulturi, zastranjenja, ograničenja, značaj i moguće alternative “zvaničnoj“ kulturi i umetnosti.
XS
SM
MD
LG