Dostupni linkovi

Raul Castro ponovno izabran za predsjednika Kube


Raul Castro ponovo je izabran za predsjednika Kube, na dužnost na kojoj je naslijedio bolesnog i onemoćalog brata Fidela.

Raul (81) privremeni šef države postao je 2006. kada se razbolio njegov brat Fidel, vođa Kubanske revolucije, a parlament ga je službeno potvrdio 2008.

Potpredsednik vlade postao je Miguel Diaz-Canel, po struci elektroinženjer, bivši ministar obrazovanja i vjerojatno Castrov politički nasljednik.

U drugome mandatu Raul Castro treba nastaviti modernizirati kubansko gospodarstvo, naslijeđeno od sovjetskog modela 80-ih, koje je na rubu bankrota.

Kao predsjednik, Castro je provodio pragmatičniju politiku od brata. Poduzeo je važne, iako postupne reforme. Među ostalim, dopustio je Kubancima da prodaju i kupuju automobile i kuće, mobitele i računala, povećao prostor privatnim inicijativama, ublažio uvjete za dobivanje dozvola za napuštanje zemlje. Pokrenuo strukturalne reforme kojima uvodi tržišnu ekonomiju u državni sustav.

Politički, međutim, nije se promijenilo gotovo ništa. Komunistička partija je i dalje jedina dozvoljena i, po Castru, tako će i ostati.
XS
SM
MD
LG