Dostupni linkovi

Anastasiadis novi predsednik Kipra


Konzervativac Nikos Anastasijades pobedio je na predsedničkim izborima na Kipru, pokazuju prvi nezvanični rezultati sa birališta.

Anastasijades ima ubedljivu prednost u odnosu na svog rivala, predstavnika levice i bivšeg ministra zdravlja Stavrosa Malasa.

Prema podacima koje je prenela državna televizija, posle 52 odsto pregledanih glasačkih listića, Anastasijades je dobio 57,73 odsto glasova, dok je za Malasa glasalo od 42,27 osto birača.

Ako ovi rezultati budu potvrđeni u konačnim izveštajima, to će biti najveća razlika u glasovima na predsedničkim izborima u poslednjih 30 godina.

Odmah po objavljivanju prvih nezvaničnih rezultata, desetine Anastasijadesovih pristalica počelo je da slavi ispred njegovog izbornog štaba u Nikoziji.

Na Kipru je prvi krug izbora za naredni petogodišnji predsednički mandate održan 17. februara ali nijedan, od rekordnih 11 kandidata, nije uspeo da osvoji neophodnu podršku birača od 51 odsto - Anastasijades je osvojio nešto više od 45, a Malas od 27 odsto glasova birača.

Novoizabranom predsedniku predstoji postizanje dogovora sa međunarodnim kreditorima Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske unije, budući da se zemlja nalazi na granici bankrota.

Anastasijades (66) je tokom kampanje rekao da će u slučaju izbora na funkciju predsednika brzo završiti pregovore sa “trojkom” svetskih kreditora u vezi sa finansijskom pomoći.
XS
SM
MD
LG