Dostupni linkovi

Državni sekretar SAD Džon Keri kreće na prvu inostranu turneju otkako je stupio na funkciju, tokom koje će obići Evropu i Bliski istok.

Prva stanica biće mu Velika Britanija. Turneja će trajati 10 dana i pored Velike Britanije obuhvatiće Nemačku, Francusku, Italiju, Tursku, Egipat, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Katar.

Keri će liderima ovih zemalja izneti neke nove ideje kako da se zaustavi skoro dvogodišnje nasilje u Siriji koje je preraslo u građanski rat.

Američki zvaničnici kažu da će Kerijeva turneja prevashodno biti "slušalačka" što se Sirije tiče i da neće rezultirati momentalnim promenama u američkoj politici, koja se do sada čuvala svakog davanja vojne podrške sirijskim pobunjenicima.

Pored Sirije, među temama o kojima će biti reči su konflikti u Maliju i Avganistanu, kao i iranski nuklearni program.

Keri je rekao da je željan diskusije o novim načinima ubeđivanja sirijskog predsednika Bašara el-Asada da odstupi s vlasti kako bi ta zemlja ušla u demokratsku tranziciju.
Državni sekretar SAD nije rekao kakve su konkretno njegove ideje, ali zvaničnici kažu da se radi o jačanju pritiska na Asada i njegov krug najbližih saradnika.

Nakon Britanije, Keri putuje u Nemačku, a u Berlinu će se sastati i s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim.

Tokom posete Italiji, Keri će se sastati s predstavnicima sirijske opozicije.
XS
SM
MD
LG