Dostupni linkovi

Poplave u Australiji odnele dva života


Hiljade ljudi na istočnoj obali Australije danas je "odsečeno" od ostatka zemlje zbog poplava izazvanih obilnom kišom koja je odnela dva života, dok su munje i gromovi oštetili kuće i rušili drveće u Sidneju.

Državna služba za vanredne situacije je saopštila da je reka Mekli dostigla manju visinu od predviđene u Kempsiju, na severu države Novi Južni Vels, 350 kilometara severno od Sidneja, i izgleda da je taj grad izbegao veliku poplavu.

Međutim, region severnog priobalja, uključujući gradove Port Mekveri i Tari, i dalje je pod prismotrom zajedno sa oblašću Hoksberi-Nipin zapadno od Sidneja.

Služba je navela da je imala 66 intervencija spasavanja ljudi, a premijerka Australije Džulija Gilard je apelovala na građane da izbegavaju poplavljena područja.

U mestu Kju, blizu Port Mekverija, 17. godišnjeg mladića voda je u petak odnela u kanalizacionu cev dok je skupljao loptice za golf, a voda mu je bila do struka.

U subotu je telo muškarca ponađeno u poplavljenom automobilu na jednom putu oko 20 kilometara severozapadno od Graftona, takođe na severnoj obali Novog Južnog Velsa.

Snažne oluje sa jakim udarim vetra i obilnom kišom pogodile su noćas i istočni Sidnej i druge oblasti, čupajući krovove i rušeći stabla, prenosi AFP.

"Snažne oluje sa 'mini-tornadima' na nekim mestima pričinile su veliku štetu", saopštila je Služba za vanredne situacije, dodajući da je najteže pogođen istočni deo Sidneja.
XS
SM
MD
LG