Dostupni linkovi

Močnik: Slovenija nije značajan faktor u EU


Slovenija je u nekadašnjoj Jugoslaviji imala privilegovan pristup tržištu od 20 miliona ljudi, ali je nakon otcepljenja i ulaska u Evropsku uniju dospela na dno Evrope u ekonomskom i političkom smislu, ocenio je za Radio televiziju Srbije slovenački sociolog Rastko Močnik.

Prema njegovim rečima, Slovenija je sada jug Evrope, nerazvijena poput Španije, Portugala i Grčke.

"U tradicionalnoj evropskoj konstrukciji, koja je imala za cilj da stvori zajedničku privredu na istom nivou i da podiže standard nerazvijenih zemalja, zbog svetske ekonomske krize ta koncepcija je promenjena", smatra Močnik.

Kako je objasnio, EU sada funkcioniše po principu kolonija u kojoj razvijene privrede, poput nemačke, francuske i skandinavskih zemalja imaju privilegovan pristup u mediteranskim zemljama, dodavši da je Slovenija danas nemačka kolonija.

"Možete pogledati statistiku. Naš privilegovan partner u spoljnoj trgovini je Nemačka, razmena je nejednaka. Znači, novoproizvedena vrednost ide iz Slovenije u Nemačku", tvrdi Močnik.

On je vladu EU ocenio kao komesarsku koja nije pod demokratskom kontrolom, dodavši da Slovenija nije značajan politički faktor u takvoj zajednici.
XS
SM
MD
LG