Dostupni linkovi

Večeras dodela Oskara


U Dolbi teatru u Los Anđelesu večeras će biti održana 85. svečana dodela Oskara, prestižnih nagrada koje Američka filmska akademija dodeljuje u 24 kategorije.
Televizija ABC, koja će uživo prenositi dodelu, javlja da je Holivudski bulevar spreman da dočeka najlepše i najtalentovanije umetnike industrije zabave.

Očekuje se dolazak velikog broja poznatih imena, među kojima će svakako najviše pažnje privuči nominovani za neku od nagrada.

Domaćin večeri biće glumac Set Mekferlan, kome će u uručivanju zlatnih statueta pomoći brojne kolege, poput Majkla Daglasa, Meril Strip, Dženifer Aniston, Ričarda Gira, Rene Zelveger, Šarliz Teron i Džona Travolte.

Za glavnu nagradu večeri, Oskara za najbolji film, nadmeće se devet ostvarenja.

Iako je u trku ušao kao glavni favorit, šanse "Linkolna" Stivena Spilberga, koji inače ima ukupno 12 nominacija, ozbiljno ugrožava špijunski triler "Argo" koji je pokupio gro strukovnih nagrada kao i dva Zlatna globusa - za najbolju dramu i najbolju režiju.

U kategoriji najbolje glumice ove godine postavljena su dva nova rekorda – 85. godišnja Emanuel Riva (Ljubav) najstarija je glumica nominovana za glavnu ulogu, a Kuvendžane Valis (Zveri južnih divljina) je sa svega devet godina najmlađa u toj kategoriji. Pored dve pomenute glumice, za Oskara za glavnu žensku ulogu nadmeću se još Džesika Čestejn (00.30 Tajna operacija), Naomi Vots (Nemoguće) i Dženifer Lorens (U dobru i u zlu).

Za istu nagradu, ali u muškoj kategoriji nominovani su Bredli Kuper (U dobru i u zlu), Denzel Vošington (Let), Žoakin Finiks (Master), Hju Džekmen (Jadnici) i Danijel Dej-Luis (Linkoln), kojeg mnogi smatraju sigurnim osvajačem Oskara.
XS
SM
MD
LG