Dostupni linkovi

Sannino: April preloman za Srbiju


Generalni direktor Direkcije Europske komisije za proširenje Stefano Sannino izjavio je danas da je Srbija u fokusu pažnje EU i da je april prelomni trenutak za donošenje odluke o datumu početka pregovora o pristupanju u drugoj polovini ove godine.

"Važno je postići opipljiv napredak do aprila jer bi eventualno postizanje sporazuma u posljednjem trenutku moglo da izazove sumnju kod članica EU. April je prijelomniji trenutak za Srbiju od juna i ključni mjesec", istakao je Sannino.

On je ocijenio kako se posljednja runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu dobro odvijala, da se stvari kreću u pozitivnom pravcu i da postoji osjećaj da dijalog napreduje.

"Očekujemo početkom aprila novu rundu dijaloga koja će, nadam se, dati jasan signal da je napredak postao vidljiv", rekao je Sannino na konferenciji za novinare povodom prvog seminara Regionale akademije za demokratiju.

Odgovarajući na pitanja novinara da li očekuje pozitivnu odluku o dodeljivanju datuma Srbiji, Sannino je odgovorio da će formalna odluka biti donesena krajem juna, ali da će izvještaj Europske komisije biti podnijesen u aprilu kada će početi diskusija između članica EU.
XS
SM
MD
LG