Dostupni linkovi

U Italiji predizborna tišina uoči opštih izbora


Prema rezultatima predizbornih anketa, vodi Demokratska partija lijevog centra na čelu sa Pjer Luđi Berzanijem, a potom slijede koalicije na čijem su čelu odlazeći premijer Mario Monti i bivši šef italijanske vlade Silvio Berluskoni.

Izbori se održavaju u vrijeme duboke recesije i sprovedenih mjera štednje koje su izazvale nezadovoljstvo italijanske javnosti. Izbori će biti budno praćeni iz evrozone i posebna pažnja biće usmjerena na posvećenost naredne vlade mjerama štednje.

Rezultati predizbornih anketa ukazali su i na porast popularnosti političkog pokreta "Pet zvijezda" komičara Bepe Grilja. Ovaj pokret održao je juče predizborni miting u Rimu na kojem je bio veliki broj ljudi.

Italijanski izbori održavaju se dva mjeseca ranije, jer je Berluskonijeva stranka povukla podršku Montijevoj tehnokratskoj vladi.

Monti je proveo mjere štednje u državnim službama u okviru napora za smanjenje troškova zaduženja i održanja povjerenja finansijskih tržišta.

Berzani je najavio da će, ako njegova stranka dobije izbore, podržati Montijeve reforme, ali i istakao da evropska politika treba da učini više na unapređenju rasta i zaposlenja.
XS
SM
MD
LG