Dostupni linkovi

Jesenja žetva uzrok kontaminiranog mlijeka u Srbiji


Greška koja je dovela do kontaminiranog mlijeka nastala je još tokom jesenje žetve miješanjem zdravog i zaraženog kukuruza, izjavio je danas sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije (PKS) željko Brozović

On je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je tada trebalo razdvojiti zdrav od zaraženog kukuruza i odvojeno ih smjestiti u silose.

Na pitanje ko je odgovoran da to kontroliše, Brozovičć je rekao da kontrolu sporovde "razne kontrolne kuće, koje su akreditovane i imaju laboratorije".

On je istakao da je mlijeko namirnica koja je "okidač" na listi namirnica životinjskog porijekla u kojima se može ustanoviti aflatoksin, dok ostale namirnice "mogu biti potencijalni nosioci aflatoksina, ali u manjoj mjeri nego mlijeko".

"Do 2011. godine imali smo dozovljen nivo aflatoksina od 0,5, sada je to 0,05. Pokušavali smo da saznamo da li je u tom periodu bilo nekih slučajeva trovanja, u tom periodu kada je bio viši nivo i nismo uspeli da saznamo. Sada se stvara zbunjenost među građanima, ali, verujte, mleko je ispravno", ocijenio je Brozović.

Prema njegovim riječima, jedini način da se riješi situacija oko kontaminiranog mlijeka jeste obilazak farmera, njihova edukacija i kontrola stočne hrane.
XS
SM
MD
LG