Dostupni linkovi

Agencija Mudis oborila kereditni rejting Velike Britanije


Ministar finansija Velike Britanije Džordž Ozborn (George Osborne) je u noći izmedju petka i subote izjavio da odluka američke agencije za procenu kreditnog rejtinga "Mudis" (Moody's) da njegovoj zemlji ukine vrhunsku ocenu, "trostruko A", predstavlja oštro podsećanje na teret britanskog duga.

"Večeras nam je oštro ukazano na problem duga naše zemlje. To je jasno upozorenje svima koji smatraju da možemo izbeći rešavanje tog problema", rekao je Ozborn u saopštenju.

"Zbog te odluke udvostručava se naša odlučnost da sprovedemo plan oporavka. Nastavićemo rad na planiranom smanjenju deficita za jednu četvrtinu što će nam omogućiti veoma niske kamate i rekordno zapošljavanje".

Agencija "Mudis" je u petak Velikoj Britaniji uskratila ocenu "AAA" i njene obveznice ocenila nižom ocenom "Aa1", zbog "slabih" izgleda za rast britanske privrede.

Ozborn je priznao da je Britanija suočena s "velikim izazovima zbog višegodišnjeg povećanja duga" i dodao je da se stanje pogoršalo zbog "veoma slabe ekonomske situacije u Evropi".

"Nećemo okrenuti ledja našim problemima, prevazićićemo ih", zaključio je britanski ministar finansija.
XS
SM
MD
LG