Dostupni linkovi

Saradniku muftije iz Travnika zabranjen ulaz u Hrvatsku


Na graničnom prelazu u Slavonskom Brodu danas su na ulazu u Hrvatsku zaustavljena trojica državljana BiH jer je za jednog od njih utvrđeno da mu je zabranjen ulazak u Hrvatsku, izjavili su za Hinu u brodsko-posavskoj Policijskoj upravi, ne želeći potvrditi da je riječ o profesoru travničke medrese Safetu Durgutiju i da je među putnicima bio i travnički muftija i član Rijaseta Islamske zajednice u BiH Nusret Abdibegović.

Nusret Abdibegović, travnički muftija i član Rijaseta Islamske zajednice u BiH, potvrdio je, međutim za medije u BiH, da su on, te direktor Elči Ibrahim-pašine medrese Dževdet Šošić i upravnik i profesor te travničke medrese Safet Durguti vraćeni s granice u Slavonskom Brodu.

Muftija Abdibegović takvo je postupanje prema vjerskim dostojanstvenicima ocijenio nedopustivim i pretpostavlja da su zaustavljeni zbog višegodišnjeg sumnjičenja njegovog saradnika Safeta Durgutija za navodni terorizam.

"On je oslobođen i ima rješenje UN-a. Sada, ko god, iskazuje bijes na njemu i njegovoj porodici", kazao je Abdibegović za BHT1.

Mediji u BiH podsjećaju da je Vijeće sigurnosti UN u junu 2011. godine odlučilo da se s liste osoba povezanih s Al-Kaidom izbriše ime Safeta Durgutija, koji je svojevremeno radio za jednu humanitarnu organizaciju. Ukinuta je tada i blokada njegove imovine, kao i zabrana putovanja.

Ne navodeći imena putnika, portparol brodsko-posavske Policijske uprave Antun Jakobović rekao je kako ne može govoriti o razlozima zabrane ulaska za jednog od trojice putnika koji su putovali u vlastitom automobilu, te kako je na policiji da provodi propisanu mjeru.

"Provjerom podataka utvrđeno je da je 45-godišnjem putniku na temelju zakona o strancima prije određena mjera zabrane ulaska u Hrvatsku. Provjerom podataka utvrđeno je i da je mjera zabrane i dalje na snazi", rekao je Jakobović.

"Nakon što smo dobili potvrdu da je mjera na snazi, trojica putnika automobilom su se se vratila u BiH", rekao je portparol Jakobović.
XS
SM
MD
LG