Dostupni linkovi

Gauk: Nemačka ne želi da dominira Evropom



Nemački predsednik Joahim Gauk apelovao je danas na Veliku Britaniju da ne okreće leđa Evropskoj uniji i istakao da njegova zemlja ne želi da dominira Evropom.

U govoru o budućnosti Evrope u Berlinu, Gauk je istakao da samo čvršće ujedinjena Evropa može da bude važan faktor na globalnoj sceni. Takvom potezu protive se mnogi u Velikoj Britaniji, dok je britanski premijer Dejvid Kameron ponudio održavanje referenduma o ostanku, odnosno napuštanju EU.

"Potrebna nam je vaša tradicija, vaša trezvenost i vaša hrabrost. Više Evrope ne bi smelo da znači 'bez vas'", kazao je Gauk o Britancima, prenose svetske agencije.

Nemačka je često kritikovana zbog pristupa dužničkoj krizi, a Gauk je tim povodom istakao da niko u Nemačkoj ne želi da naređuje drugim državama i da njegova zemlja ne želi da dominira Evropom.

"Među političarima u Nemačkoj ne vidim nikoga ko želi nemački diktat. Više Evrope ne treba da znači: nemačka Evropa. Više Evrope za nas znači: evropska Nemačka", kazao je Gauk.

"Ne želimo da bilo koga plašimo", poručio je nemački predsednik u prvom govoru o EU od stupanja na funkciju u martu 2012, pred 200 ljudi u predsedničkoj rezidenciji u Berlinu.

Obraćajući se prisutnima u emotivnom tonu, Gauk je kazao da Nemci mnogo duguju Evropi zbog pomoći posle Drugog svetskog rata i pada nacističkog režima.
XS
SM
MD
LG