Dostupni linkovi

Rusija i Kina protiv vojne intervencije u S. KorejiRusija i Kina se protive bilo kakvoj stranoj vojnoj intervenciji u Severnoj Koreji zbog nedavnog nuklearnog testa, saopštili su u petak zvaničnici obe države.

Ministri spoljnih poslova Rusije i Kine osudili su severnokorejski test te istakli da bilo kakva akcija protiv Severne Koreje mora dobiti jednoglasni pristanak u Ujedinjenim nacijama (UN) gde Rusija i Kina imaju pravo na veto jer su stalne članice Saveta bezbednosti.

“Savet bezbednosti trebalo bi da adekvatno deluje, ali bi to trebalo da bude usmereno na stvaranje mira na Korejskom poluostrvu”, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Jang Jieći na zajedničkoj pres-konferenciji u Moskvi.

Lavrov je rekao da su se Kina i Rusija saglasile da je od "ključne važnosti ne dozvoliti da se ova situacija iskoristi za vojnu intervenciju", javio je Reuters.

Zbog nedavnog nuklearnog testa Pjongjanga – trećeg od 2006. – Vašington i druge zemlje su upozorile da će uvesti dodatne sankcije protiv ove odavno izolovane države.
XS
SM
MD
LG