Dostupni linkovi

OEBS: Kosovo mora da okonča reformu javnog sektora



Kosovske institucije treba da obezbede potpunu primenu zakona u oblasti javnog sektora i da okončaju proces reformi javne administracije, uključujući ravnopravnu zastupljenost žena i zajednica, saopštila je danas misija OEBS-a u Prištini.

U prvom izveštaju, OEBS iznosi pregled trenutnog stanja u primeni zakonodavstva o javnoj upravi i Nezavisnom nadzornom odboru za civilnu službu na Kosovu, dok se drugi izveštaj bavi zastupljenošću zajednica na centralnom i lokalnom nivou.

"Institucije na Kosovu, posebno ministarstvo javne uprave i opštine ostvarile su znatan napredak u primeni zakonodavstva o javnom sektoru, koji sadrži korake neophodne za okončanje reforme javnog sektora i ispunjavanje međunarodno priznatih standarda", naveo je šef misije OEBS-a Žan-Klod Šlumberger.

"Proces reformi ometaju kašnjenje usvajanja odgovarajućih zakona, dodele ugovora o radu na neodređeno vreme javnim službenicima i osnivanje odgovarajućih službi za kadrovske poslove u opštinama. Posebno me zabrinjava slaba zastupljenost kosovskih Roma, Aškalija i Egipćana, kao i nepravična zastupljenost zajednica uopšte", dodao
je.

U izveštajima se navodi i da je zastupljenost zajednica na centralnom nivou za oko dva odsto manja od propisane kvote od deset odsto, kao i da su zajednice neadekvatno zastupljene u jednoj trećini procenjenih opština. Žene i zajednice nisu pravično zastupljene u komisijama za zapošljavanje, piše u izveštaju OEBS-a.
XS
SM
MD
LG