Dostupni linkovi

U Bugarskoj traju prosvjedi


Prosvjedi u Bugarskoj ne prestaju, čak ni nakon što je premijer Boiko Borisov dao ostavku. Prosvjednici zahtijevaju ustavne promjene koje bi spriječile monopole u gospodarstvu, traže ustavne promjene.

Predsjednik Rosen Plevnelijev odgovorio im je u svom obraćanju jučer kako promjene u gospodarskoj politici, kao i promjene Ustava, mogu donijeti samo legitimni predstavnici. Najavio je početak razgovora s predstavnicima parlamentarnih stranaka. Bugari prosvjeduju več 13 dana.

Oštri prosvjedi zbog kojih je morala odstupiti bugarska vlada ističu lošu situaciju u novim zemljama članicama Europske unije dok pokušavaju zaustaviti gospodarski pad i smiriti sve snažniji gnjev javnosti, piše Reuters.

Stranke na vlasti koje upornom provedbom strogih programa štednje nastoje pridobiti povjerenje ulagača suočene su s opasnošću da ih s vlasti zbace birači kojima je preko glave smanjivanja troškova i povećanja poreza.

S druge strane, vlade koje labavljenjem fiskalnih okova ili primjenom nekonvencionalnih načina žele vratiti potporu birača uoči izbora, riskiraju pad interesa za investicije i posljedično još više muke za građane.

Situacija je gotovo bezizlazna i u njoj neće biti pobjednika. Koji god put njihove vlade odabrale, obični Bugari, Česi, Mađari i Slovenci vjerojatno će se suočiti s još većom nezaposlenošću i zamrznutim plaćama, piše Reuters.
XS
SM
MD
LG