Dostupni linkovi

Lagumdžija pozvao Tursku da učestvuje u izgradnji dionica koridora 5C


Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija razgovarao je danas u Sarajevu sa zamjenikom premijera Republike Turske Bülentom Arinçom upoznavši ga s najznačajnijim političkim i ekonomskim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, te trenutnim aktivnostima na vanjskopolitičkom planu.

Izrazio je zahvalnost za podršku Turske BiH, a naročito nastojanjima da postane članicom Evropske unije i NATO-a, kao i zahvalnost za podršku Turske u organizaciji trilateralnih sastanaka između Turske, Hrvatske i BiH, odnosnoTurske, Srbije i BiH, kao jedan od koraka ka uspostavljanju što bolje regionalne saradnje.

Govoreći o ekonomskoj saradnji BiH i Turske Lagumdžija naveo nekoliko uspješnih primjera turskih kompanija koje posluju u BiH od kojih je istakao kompaniju Cengiz Insaat angažiranu na izgradnji autoputa na koridoru 5C.

Uputio je poziv turskim kompanijama da ulažu u izgradnju dionica koridora 5C, te potvrdio interes BiH za saradnju u energetskim projektima kako u BiH i Turskoj, tako i zajedničkog nastupa u trećim zemljama.

Zamjenik premijera Arinç je istakao prijateljske odnose Turske i Bosne i Hercegovine, te da Turska podržava put BiH u NATO i EU,saopštio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Istakao je da je primarni cilj vanjske politike Turske očuvanje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti BiH, te izrazio želju za daljnjim razvojem bilateralnih odnosa, prije svega privrednih, jer postoji izuzetan interes turskih kompanija za BiH.
XS
SM
MD
LG