Dostupni linkovi

Sirijska opozicija:Asad ne može biti dio mirovnog dogovora


Opoziciono sirijsko nacionalno vijeće je spremno da pregovara oko postizanja mirovnog dogovora kojim bi se zaustavio rat u Siriji, ali predsjednik Bašar al-Asad ne može da bude dio nijednog rješenja, navodi se u dokumentu glavne opozicione koalicije.

U dokumentu, u koji je Reuters imao uvid, direktno se ne navodi zahtjev za odlazak s vlasti sirijskog predsjednika, što je, kako agencija primjećuje, blaži ton imajući u vidu njihovo prethodno stanovište da Asad mora da ode kako bi uopšte bilo kakvi razgovori mogli da počnu.

Opozicija takođe smatra da sirijski lider i njegova vojska moraju da odgovaraju za krvoproliće u zemlji, navodi se u tekstu dokumenta koji će kasnije danas biti predstavljen na sastanku Sirijskog nacionalnog vijeća u Kairu, prenosi Tanjug.

Bašar al-Asad i komandanti vojske i sigurnosnog aparata moraju da odgovaraju za odluke koje su odvele zemlju u ono što se sad dešava van političkog procesa i nije dio političkog rešenja za Siriju, navodi se u dokumentu opozicije.

"Moraju da odgovaraju za zločine koje su počinili", smatra opozicija.

Opozicija zahtijeva da mirovni pregovori moraju biti vođeni pod okriljem Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

Inicijativa je došla od lidera koalicije Moaza Alhatiba, imama iz Damaska, koji je bio uključen u mirnim protestima protiv Asada na početku ustanka prije skoro dvije godine.

U Siriji već 23 mjeseca bjesne sukobe u kojima je, prema podacima Ujedinjenih nacija, poginulo skoro 70.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG