Dostupni linkovi

Lavrov i Keri iduće će se sedmice sresti u Njemačkoj


Ruski komesar za ljudska prava Konstantin Dolgov potvrdio je danas da će se šef ruske diplomatije Sergej Lavrov iduće sedmice u Njemačkoj sastati sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem.

Sastanak između šefova diplomatija dvije zemlje biće održan nakon što je u zapadnim medijima navođeno da Keri u dva navrata nije uspio da stupi u kontakt sa Lavrovim, što je izazvalo spekulacije o stanju rusko-američkih odnosa.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova negiralo je pisanje medija da je Keri u dva navrata pokušao da kontaktira Lavrova, ističući da je državni sekretar to pokušao samo jednom, ali, prema riječima portparola MIP-a Aleksandra Lukašenka, "razgovor nije mogao biti održan jer je šef ruske diplomatije tada bio na turneji po afričkim zemljama".

U nedejelju su dvojica diplomata telefonskim putem razgovarali 30 minuta o situaciji u Siriji u nuklearnim testovima Sjeverne Koreje.

Odlazak u Njemačku biće Kerijevo prvo zvanično putovanje u inostranstvo od kada je dužnost američkog državnog sekretara preuzeo od Hilari Klinton.
XS
SM
MD
LG