Dostupni linkovi

Bugarska: Parlament prihvatio ostavku vlade, izbori možda već u aprilu


Bugarski parlament prihvatio je danas ostavku vlade nakon niza nasilnih protesta zbog visokih računa za električnu energiju, čime je otvoren put za prijevremene izbore u najsiromašnijoj članici Evropske unije, koji bi mogli da se održe već u aprilu.

Nakon što su poslanici izglasali da prihvataju ostavku vlade, predsjednik Rosen Plevnelijev će zatražiti od tri najveća partije u parlamentu da formiraju vladu koja će voditi zemlju do izbora koji je prvobitno trebalo da se održe u julu, javlja Reuters.

Međutim, partija GERB odlazećeg premijera Bojka Borisova i opoziciona Socijalistička partija nisu zainteresovani da učestvuju u prijelaznoj vladi, što bi značilo da bi izbori mogli da budu zakazani već za april.

"Samo parlamentarni izbori mogu da pokažu volju Bugara", rekao je zamjenik premijera Cvetan Cvetanov prije glasanja u parlamentu.

Borisov je u srijedu uputio parlamentu zvanično pismo u kojem je podnio ostavku vlade, poslije osmodnevnih protesta zbog povećanja cijene električne energije i mjera štednje, tokom kojih je povrijeđen i priveden veći broj osoba.

Demonstranti su tražili ostavku vlade, optuživši je da nije uspjela da poboljša njihov sve lošiji životni standard, po čemu su u samom začelju u Evropskoj uniji.
XS
SM
MD
LG