Dostupni linkovi

Odloženo suđenje svešteniku Peranoviću za ubistvo


Nastavak procesa svešteniku Branislavu Peranoviću, optuženom za smrt štićenika Nebojše Zarupca, odložen je za 2. april po zahtjevu advokata odbrane.

Advokat odbrane Ilija Radulović zahtijevao je od vijeća Višeg suda u Šapcu da sudski veštak, profesor doktor Đorđe Alempijević dostavi odgovore na 36 pitanja u vezi nalaza obdukcije.

Danas se pred sudskim vijećem pojavio svjedok odbrane, bivši štićenik centra, kao i otac jednog od liječenih narkomana koji se nalazi na spisku svjedoka.

Svedoci su potvrdili navode sveštenika Peranovića da je u kampu sila primenjivana samo u slučaju da je neko od štićenika htio da napusti liječenje prije vremena ili da je u prostorije unio drogu i lijekove.

U nastavku procesa odbrana je predložila novih devet svjedoka koji će, prema riječima advokata, govoriti o specifičnostima života u kampu Sretenje i liječenja narkomana.

Suspendovani sveštenik Branislav Peranović je, prema optužnici, 6. avgusta u svojoj kući u Jadranskoj Lešnici nanio veći broj udaraca šipkom i pesnicama Nebojši Zarupcu što je izazvalo gušenje i smrt.

Zarubac je bio štićenik u Centru za odvikavanje od droga "Sretenje", koji je osnovao Peranović uz blagoslove eparhije šabačke.Centar je rasformiran nakon tragedije, a Peranovića je episkop Lavrentije suspendovao do okončanja postupka.

Mediji su i prethodno objavljivali dokaze o tome da su zavisnici na liječenju izloženi batinama i torturi.
XS
SM
MD
LG