Dostupni linkovi

Karadžić zatražio prekid suđenja na mjesec dana


Bivši predsjednik RS-a optužen za genocid i ratne zločine u BiH Radovan Karadžić zatražio je danas prekid suđenja od mjesec dana, navodeći da je tužiteljstvo Haaškog suda ponovo prekršilo obvezu pravodobnog objavljivanja materijala, koji bi mogao biti oslobadajujuće prirode.

U dokumentu koji je Sud objavio danas popodne, navodi se da je tužiteljstvo tek prije dva dana prvi put objelodanilo informaciju koju je od generala Aleksandra Vasiljevića dobilo u travnju 2009, koji je kao svjedok optužbe. rekao da bi informacije koje on ima o događajima u Bosni, mogle biti korisnije Karadžićevoj obrani nego tužiteljstvu.

Karadžić navodi da je očigledna "oslobađajuća priroda" izjave Vasiljevića.

Vasiljević je, kako se navodi u Karadžićevom podnesku, objasnio da bosanski Srbi nisu bili uključeni u zločine u Bijeljini početom ožujka 1992. i da mu nije bilo poznato da su paravojne postrojbe iz Srbije bile pozvane od strane bosanskih Srba.

General Vasiljević bi trebalo da se kao svjedok u Karadžićevom predmetu pojaviti idućeg tjedna.

U zahtjevu sucima, Karadžić je ukazao da je tužiteljstvo propustilo predati izjave sukladno pravilima u 411 slučajeva. Obrana je zatražila da se zbog toga proces prekine na mjesec dana i da joj se u tom razodoblju odobri uvid u bazu podataka tužiteljstva, pod njihovim nadzorom.
XS
SM
MD
LG