Dostupni linkovi

Europska komisija o privatizaciji Brodosplita


Europska će komisija na svom sastanku odlučivati o prijedlogu novog ugovora za privatizaciju Brodosplita, što je jedna od 10 zadaća koje Hrvatska treba ispuniti, a ostale zadaće su već obavljene ili su pri samom kraju, istaknuo je u Bruxellesu predstavnik Europske komisije Dirk Lange.

Lange, koji je u Općoj upravi za proširenje Europske komisije zadužen za Hrvatsku, sudjelovao je u raspravi na Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta te izvijestio njegove članove o razvoju događaja uoči posljednjeg izvješća o monitoringu, koje će Komisija objaviti 21. ožujka. Prema Langeovu nastupu, Hrvatska može očekivati pozitivno izvješće.

Drago mi je da vas mogu izvijestiti da je Hrvatska predala novi plan za privatizaciju Brodosplita. Komisija će o tome odlučivati na sastanku u srijedu i očekujemo pozitivnu odluku. U tom slučaju može se očekivati potpisivanje privatizacijskog ugovora do kraja ovoga mjeseca, rekao je Lange.

Također je obavijestio zastupnike da je Hrvatska uspostavila povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa, da je ubrzana gradnja graničnih prijelaza kod Neuma, koji će biti gotovi do 31. ožujka te da je znatno ubrzan rad na prevođenju europske pravne stečevine, što bi trebalo biti gotovo do 1. srpnja.

Komisija je u svom Sveobuhvatnom izvješću o monitoringu objavljenom u listopadu prošle godine identificirala 10 zadaća koje Hrvatska treba ispuniti do predviđenog ulaska u članstvo 1. srpnja 2013. godine.
XS
SM
MD
LG