Dostupni linkovi

Hrvatska će podržati EU i NATO integracije Crne Gore


Hrvatska snažno podržava integraciju Crne Gore u EU i NATO, a ostaće privržena politici dobrosusjedske saradnje i afirmaciji vrijednosti i standarda, koji treba da doprinesu stabilnosti i ekonomskom prosperitetu regiona, i nakon ulaska u EU, poruka je sastanaka potpredsjednika Vlade Crne Gore i šefa diplomatije Igora Lukšića sa hrvatskim zvaničnicima.

Lukšić se u Zagrebu, tokom prve zvanične posjete Hrvatskoj, susreo sa predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem i predsjednikom hrvatskog Sabora Josipom Lekom.

"Odnosi između Crne Gore i Hrvatske primjer su dobrosusjedske saradnje u regionu, njih karakteriše kontinuitet političkih kontakata na svim nivoima, što predstavlja osnov za njihovo dalje unapređenje", ocjena je sastanka Lukšića i Josipovića.

Predsjednik hrvatskog Sabora Josip Leko zadovoljan je statusom hrvatske manjine u Crnoj Gori, ali i učešćem predstavnika hrvatske zajednice u radu Vlade i parlamenta.

Lukšić je rekao da status kandidata obavezuje i povećava odgovornost za njegovanje i podsticanje dobrosusjedskih odnosa u cijelom regionu. "Granica koju će Crna Gora dobiti sa EU, nakon ulaska Hrvatske u Uniju, dodatno motiviše cijelo društvo da nastavimo sa ispunjavanjem obaveza na tom putu", istakao je Lukšić.

Lukšić je zahvalio za podršku u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, a posebno na pravnoj tekovini NATO-a, koju mu je danas u Zagrebu uručila prvi potpredsjednik hrvatske Vlade Vesna Pusić, ocjenjući je kao gest apsolutne podrške Crnoj Gori u integracionim procesima.
XS
SM
MD
LG