Dostupni linkovi

U Španiji otkazana 232 leta


Španska aviokompanija "Iberija" i prevoznici povezani s tom firmom otkazali su danas 232 leta tokom drugog dana petodnevnog štrajka.Osim "Iberije" štrajkom su obuhvaćeni i letovi kompanija "Er Nostrum", "Vueling" i "Iberija ekspres".

Ukupno više od 1.220 letova trebalo bi da bude otkazano do kraja sedmice. Još dvije obustave rada, koje će trajati po pet dana, najavljene su i za mart.

Kabinska posada i radnici u kancelarijama "Iberije" protestuju zbog odluke vlasnika kompanije "Međunarodne grupe avioprevoza" da otpusti oko 3.800 radnika ili skoro 20 odsto od ukupne radne snage nakon spajanja sa "British airways-a" 2011. godine.

U planove o restrukturi poslovanja spada i smanjenje plata i mreže kapaciteta "Iberije" za 15 odsto. Piloti su najavili da će se pridružiti štrajku 4. marta.

"Iberija" je obezbijedila alternativne letove za 60.000 od ukupno 70.000 putnika na čije je planove uticala obustava rada. Preostalim će biti vraćen novac.

Aviokompanija je saopštila da nema podataka o eventualnim incidentima.

Juče su se radnici "Iberije" sukobili sa policijom na aerodromu u Madridu. Pet osoba je uhapšeno.

"Iberija" je prijavila gubitak od 850 miliona eura u periodu između 2008. i septembra 2012. godine zbog čega je morala da preduzme "drastične mjere".
XS
SM
MD
LG