Dostupni linkovi

EK: Kosovo bi u martu moglo otvoriti SPP pregovore sa EU


Predsjednik EK i premijer Kosova danas u Briselu
Predsjednik EK Jose Manuel Barroso nakon susreta s premijerom Kosova Hshimom Thacijem je rekao je da je posjeta kosovskog premijera Bruxellesu dokaz da Kosovo želi evropsku budućnost.

„Kosovo je spremno angažoati se konstruktivno u ključnim temama koje će odrediti evropsku budućnost i to u interesu svih njegovih građana. Kosovo napreduje, korak po korak. Tokom našeg otvorenog razgovora, istaknuo sam da je važno da sada taj napredak bude i vidljiv i da se ubrzaju reforme. Ovo je ključni trenutak za evropsko-kosovske odnose, reako je Baroso.

Prema ocjeni Komisije, 2013. bi mogla biti godina otvaranja pregovora o stabilizaciji i pridruživanju ukoliko se ostvari traženi napredak.

"No, ovo je i ključna sedmica, jer se sastaju premijer Kosova i premijer Srbje Ivica Dačić na petoj rundi pregovora. Nadamo se da će biti održan u pozitivnoj atmosferi kao što je bio slučaj i s prethodnim sastancima". saopštio je Barroso.

Barroso je istaknuo da bi se pregovori o stabilizaciji i prodruživanju mogli otvoriti u martu, jer su ostvareni napredak u reformi sudstva, vladavini prava i zaštiti manjina.

„Raspravili smo i pitanje viza koje je problem za gradjane Kosova. Zadovoljni smo s napretkom u ostvarivanju zadataka na viznoj liberalizaciji, posebno u zakonodavstvu, ali Kosovo mora učiniti više u primjeni tih zakona i to će biti važan zadatak idućih mjeseci. Ovo su ključni trenuci“, reako je Barroso premijeru Kosova.

I predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy sastao se s premijerom Kosova uoči njegova susreta s premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

Van Rompuy takođe je istakao da EU želi da Kosovo uspije oko vizne liberalizacije, ali da postoje zadaci koje treba ispuniti i koje su istaknuti u stidiji izvodljivosti.
XS
SM
MD
LG