Dostupni linkovi

Nezavisno društvo novinara Vojvodine obavestilo vlasti o medijskoj hajci


Nezavisno društvo novinara Vojvodine je uputilo dopise predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, predsedniku Vlade Srbije Ivici Dačiću, prvom potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, predsedniku Skupštine AP Vojvodine Ištvanu Pastoru i predsedniku Vlade AP Vojvodine Bojanu Pajtiću, u kojima ih obaveštava o hajci koja se vodi protiv ovog udruženja, a naročito protiv predsednika NDNV-a Dinka Gruhonjića od strane pojedinih nacionalističkih medija i organizacija.

U pismu se izražava zabrinutost jer osim reakcija pojedinih domaćih i međunarodnih organizacija i pojedinaca, nije usledila bilo kakva reakcija nadležnih državnih organa. To pojačava osećaj nesigurnosti rukovodstva NDNV-a.

U dopisu se navodi da je reč o šovinističkoj hajci, u kojoj se koriste različite, veoma uvredljive konstrukcije, kojima se najčešće "istražuje" nacionalno poreklo na prvom mestu Gruhonjića, ali i predsednika Izvršnog odbora Nedima Sejdinovića. Neretko se čuju optužbe da su ljudi iz rukovodstva NDNV-a "izdajnici", "strani plaćenici", "špijuni", "agenti" i šta sve ne.

Podseća se i na to da su 2007. godine Dinko Gruhonjić i njegova porodica, uključujući i njegovu maloletnu decu, bili na meti veoma ozbiljnih pretnji. koje je lansirala neonacistička organizacija Nacionalni stroj. Arsenal uvreda i pretnji koji se šest godina kasnije, početkom 2013. godine, koristi protiv Gruhonjića i NDNV-a potpuno je isti kao i arsenal uvreda i pretnji koje je koristio i - danas zabranjeni - Nacionalni stroj.

Uz ovaj dopis NDNV je dostavio i deo tekstova i drugih napisa uperenih protiv rukovodstva NDNV-a.
XS
SM
MD
LG