Dostupni linkovi

Lideri u Evropskom parlamentu prete vetom na budžetLideri dve najveće poslaničke grupe u Evropskom parlamentu zapretili su da će uložiti veto na predloženi sedmogodišnji budžet Evropske unije kojim su predviđena značajna smanjenja.

Lideri EU su ovog meseca posle dvodnevnih teških pregovora postigli dogovor o budžetu Unije za period od 2014. do 2020. godine od 960 milijardi evra, umesto prvobitno predloženih 1.030 milijardi, što je prvi put u istoriji EU da je budžet manji u odnosnu na prethodni.

Demohrišćani koji imaju najveću grupu u Evropskom parlamentu, saopštili su da dogovoreni budžet mora biti preispitan kako bi realistično odrazio sve veće nadležnosti i odgovornosti EU.

Lider socijalista Hanes Svoboda ocenio je da je budžet, koji mora dobiti podršku u Evropskom parlamentu, nije prihvatljiv i da neće biti većine za predloženi plan.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej je posle postizanja dogovora 8. februara rekao da je budžet morao biti tanji u odnosu na prethodni, jer se nije mogla "ignorisati krajnje teška ekonomska realnost širom Evrope".

Sporazum je postignut posle dvodnevnih teških pregovora zastupnika štednje, na čelu s britanskim premijerom Dejvidom Kameronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, i, s druge strane, pristalica podsticanja jačanja privreda, predvođenih francuskim predsednikom Franso Olandom.
XS
SM
MD
LG