Dostupni linkovi

Šefovi diplomatije EU o kriznim žarištimaMinistri spoljnih poslova Evropske unije počeli su danas sastanak u Briselu na kojem će raspravljati o svetskim pitanjima - okončanju nasilja u Siriji i misiji obuke vojske u Maliju.

Na dnevnom redu sastanka šefova diplomatija EU neće biti Zapadni Balkan, iako se u krugovima u Briselu s velikom pažnjom očekuje predstojeća nova runda dijaloga Beograd-Priština.

Evropski ministri razgovaraju o tome kako da se okonča nasilje u Siriji, gde je prema podacima UN, za godinu dana poginulo gotovo 70.000 ljudi, a sporna tema je promena odluke o embargu na oružje za Siriju kako bi vojna pomoć mogla biti dostavljana pobunjenicima.

Izvori iz EU kažu da Velika Britanija lobira za ublažavanja embarga za pobunjenike koji se bore protiv režima predsednika Bašara el-Asada. Ministri više zemalja uoči sastanka su se usprotivili takvoj odluci.

Na sastanku u Briselu trebalo bi da bude zvanično pokrenuta misija obukea vojske u Maliju, gde se francuske i afričke trupe bore s islamskim ekstremistima.
XS
SM
MD
LG