Dostupni linkovi

Brahimi: U sedištu UN možda dijalog sukobljenih sirijskih strana


Međunarodni izaslanik UN za Siriju Lahdar Brahimi izjavio je u nedelju u Kairu da nije isključena mogućnost da u nekom od sedišta UN-a počne dijalog između "prihvatljive" delegacije vlasti Sirije i opozicije te zemlje.

"Ako u jednom od sedišta UN počne dijalog između opozicije i prihvatljive delegacije sirijske vlade, to bi bio početak izlaza iz mračnog tunela u kojem se nalazi Sirija", rekao je Brahimi na zajedničkoj konferenciji za novinare sa liderom Arapske lige Nabil al-Arabijem.

Ne navodeći tačno mesto gde bi pregovori mogli da počnu, Brahimi je kazao da još uvek važi predlog šefa sirijske opozicije Ahmeda Moaza el-Katiba o započinjanju pregovora.

Inicijativa el Katiba o pregovrima sa sirijskim režimom je otvorena, a vlasti te zemlje imaju priliku da sprovedu ono na šta stalno tvrde da su spremne, a to je mirno rešenje, rekao je Brahimi.

El Katib je u januaru izjavio da je spreman na pregovore sa onim predstavnicima sirijskih vlasti, kojima "nisu okrvavljene ruke", a Damask je odgovorio da je spreman na dijalog, ukoliko se pre toga ispune neki uslovi.

U sukobima koji su u Siriji počeli u martu 2011. godine poginulo je oko 70.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG