Dostupni linkovi

Makedonija: Istekao rok za podnošenje lista za izbore, opozicija ne učestvuje


U Makedoniji je u ponoć istekao rok za podnošenje kandidatskih lista za lokalne izbore, a najveća opoziciona stranka u Makedoniji - Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) nije podnela svoje liste.

Politički subjekti su do ponoći mogli da podnose liste kandidata za gradonačelnike i odbornike u lokalnim skupštinama, a Državna izborna komisija u ponedeljak će saopštiti zvaničnu listu kandidata za lokalne izbore 24. marta.

SDSM, koja predvodi Koaliciju "Savez za budućnost", odlučila se na bojkot izbora zbog dešavanja u Sobranju krajem prošle godine kada je obezbeđenje izbacilo novinare i poslanike opozicije, a zatim glasovima vladajuće većine usvojilo budžet za ovu godinu.

Sve članice opozicione Koalicije "Savez za budućnost" bojkotuju lokalne izbore, sem Srpske napredne stranke u Makedoniji.

Kandidature za izbore podnela je Koalicija "Za bolju Makedoniju" koju predvodi vladajući VMRO-DPMNE i tri parlamentarne stranke makedonskih Albanaca. Na lokalnim izborima će učestvovati i 29 nezavisnih kandidata, kao i 95 nezavisnih odborničkih listi.
XS
SM
MD
LG