Dostupni linkovi

File pozdravio napreda u rješavanju otvorenih pitanja BiH i Hrvatske


Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je da je Evropska komisija uzela u obzir spremnost Zagreba da ispuni zahtjev BiH da ostane trenutni režim upotrebe ličnih karata prilikom ulaska i izlaska građana BiH u Hrvatsku, i naglasio da će konačnu odluku o tom režimu donijeti zemlje članice.

File, koji je juče u Briselu predsjedavao drugim trilateralnim sastankom Evropske komisije, Hrvatske i BiH, pozdravio je napredak postignut u izgradnji graničnih prelaza, ali je pozvao obje strane da to hitno bude okončano kako bi prelazi bili u funkciji do pristupa Hrvatske u EU.

On je pozdravio i finalizaciju sporazuma o lokalnom pograničnom saobraćaju, kojim će biti pojednostavljen promet građana koji žive u pograničnim oblastima, sporazuma o graničnim prelazima i zajedničko saopštenje o sporazumu Neum-Ploče, saopšteno je danas iz Evropske komisije.

File je pozvao obje strane da potpišu ove sporazume najkasnije do kraja maja.

Sastanku su, osim Filea, prisustvovali i ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i hrvatski ministar inostranih poslova i evropskih pitanja Vesna Pusić.

Evropski komesar pozdravio je pozitivan duh izražen tokom susreta.
XS
SM
MD
LG