Dostupni linkovi

Ustavni sud Crne Gore potvrdio pravo Vujanovića na novu kandidaturu


Ustavni sud Crne Gore na večerašnjoj sjednici odbio je žalbu Socijldemokratske partije na odluku DIK-a koja je potvrdila kandidaturu Filipa Vujanovića na predstojećim predsjedničkim izborima.

Za odluku suda o odbijanju žalbe glasalo je šest sudija Ustavnog suda dok je sudija Miodrag Iličković bio protiv takve odluke.

Socijaldemokratska partija podnijela je juče žalbu Ustavnom sudu na odluku DIK-a koja je potvrdila kandidaturu Filipa Vujanovića na predstojećim predsjedničkim izborima. Žalbu je, u svojstvu građana, potpisalo jedanaest visokih funkcionera te stranke.

Žalba upućena Ustavom sudu zasnovana je na članu 97, stavu 2 Ustava Crne Gore. U žalbi se navodi da Ustav Crne Gore, u čl. 97 stav 2 propisuje: „Isto lice može biti predsjednik Crne Gore najviše dva puta“ i kako je g. Vujanović već funkciju predsjednika države obavljao dva puta (2003-2008. i 2008-2013.), to isti ima ustavnu zabranu u ostvarivanju oblika biračkog prava da bude biran za predsjednika države.

Prihvatanjem ove kandidature od strane DIK-a, kako se dalje navodi, bilo bi omogućeno „istom licu“ da eventualnim izborom na mjesto predsjednika države tu funkciju obavlja po treći put, čime bi se direktno prekršilo ograničenje iz čl. 97 stav 2 Ustava Crne Gore.

U žalbi SDP-a takođe stoji da nema niti jedne naznake državno-pravnog diskontinuiteta Republike Crne Gore (u okviru državne zajednice Srbja i Crna Gora) sa nezavisnom Crnom Gorom, nego, kako se ističe, sve upućuje na suprotno. U skladu sa svim tada važećim ustavnim aktima konstituisan je puni (umjesto ograničenog) međunarodni subjektivitet, a državno-pravni kontinuitet Crne Gore nije prekinut.
XS
SM
MD
LG