Dostupni linkovi

Sastanak Hrvatske, BIH i EK u Briselu bio uspješan


Trilateralni ministarski sastanak BiH Hrvatske i Evropske komisije, posvećen traženju modaliteta za rješavanje otvorenih pitanja između BiH i Hrvatske, okončan je danas u Briselu dogovorom o nekoliko važnih tema, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

BiH je uspjela da nakon godinu dana pregovora i jasno artikulisanih zahtjeva na dva trilateralna sastanka i nekoliko tehničkih od EU izdejstvuje značajne koncesije koje će umanjiti negativne implikacije ulaska Hrvatske u članstvo EU po BiH, njene građane i privredu, navodi se u saopštenju.

Dogovoreno je da BiH nastavi koristiti luku Ploče pod povoljnim režimom i nakon ulaska Hrvatske u EU, da preko nje može izvoziti i uvoziti sve industrijske robe, te robe biljnog i životinjskog porijekla.

Postignut je i visok stepen saglasnosti o uvozu. BiH se obavezala da neće uvoziti robe biljnog i životinjskog porijekla koje nisu u skladu sa EU standardima kada je u pitanju zdravlje životinja, jer na taj način BiH želi zaštititi domaće potrošače.

Dogovoreno je da nakon 1. jula građani BiH koji žive u pograničnom pojasu prelaze granicu sa specijalnim propusnicama, bez pasoša. Hrvatska će državama članicama EU uputiti zahtjev za zadržavanje režima prelaska granice građana iz BiH sa ličnim kartama i nakon 1. jula.

Na sastanku su otklonjene i posljednje prepreke za izgradnju mosta kod Gradiške, čime se lokalnoj zajednici, ali i svim izvoznicima iz BiH, značajno olakšava život i poslovanje. BiH je alocirala sredstva potrebna za izgradnju mosta, a od Evropske komisije i Hrvatske je dobijeno čvrsto obećanje da će učiniti isto.

Tokom razgovora posebna pažnja je posvećena opštini Neum. BiH je dobila garancije da će biti omogućeno nesmetano snabdijevanje opštine Neum preko teritorije EU, a posebno specifičnim robama za potrebe privrede lokalne zajednice.

Na sastanku su učestvovali ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić i evropski komesar za proširenje Štefan File, koji je bio domaćin sastanka.
XS
SM
MD
LG