Dostupni linkovi

File: Političke tenzije u Makedoniji ugružavaju pregovore


Političke tenzije u Makedoniji ugrožavaju šanse te zemlje za pokretanje pristupnih razgovora sa EU, upozorio je danas evropski komesar za proširenje Štefan File.

Fileov portparol Piter Stano rekao je da je on otkazao svoj planirani odlazak u Skoplje naredne sedmice zbog političkih previranja.

"U svjetlu trenutne političke situacije u Skoplju, evropski komesar ne smatra da bi zbog trenutne situacije odlazak u posjetu Skoplju bio odgovarajući", rekao je Stano, dodajući da je postojala šansa za postizanje napretka u reformama kako bi se otvorila mogućnost za početak pristupnih pregovora ali "da trenutna situacija ugrožava tu mogućnost".

Prema njegovim riječima, EU i partneri su prethodno izrazili zabrinutost zbog događaja 24. decembra kada je zbog neslaganja o budžetu izbilo nasilje zbog čega je opozicija odlučila da bojkotuje rad parlamenta.

Stano je naglasio da je File nezadovoljan nedostatkom napretka za okončanje političke pat pozicije u Makedoniji.

Evropska komisija pozvala je političare u Skoplju "da preuzmu odgovornost i pronađu rješenje za iskazivanje zrelosti demokratskih institucija u toj zemlji."
XS
SM
MD
LG