Dostupni linkovi

MUP Crne Gore:SPC nije podnijela zahtjev za registraciju


Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) Srpske parvoslavne crkve nije podnijela zahtjev nadležnom organu na čijoj je teritoriji njeno sjedište, shodno Zakonu o pravnom položaju vjerskih zajednica, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije rekao je u četvrtak da je Mitropolija zahtjev za registraciju podnijela prošlog proljeća, ali da on još nije riješen.

Iz MUP-a navode da je dopis koji je MCP uputila predsjedniku Filipu Vujanoviću, i da je on tom resoru dostavljen 27. avgusta prošle godine, ali da se to ne može smatrati zahtjevom za registraciju.

„Sadržaj dopisa se, između ostalog, odnosi na problematiku obavljanja vjerske službe na Ivanovim koritima tokom Preobraženja 2012. i ne može se smatrati kao zakonom propisana prijava osnivanja i djelovanja vjerske zajednic“, naveli su iz MUP-a.

Ministarstvo podsjeća da MUP izdaje uvjerenja o prijavi osnivanja vjerske zajednice, prema Zakonu o njihovom pravnom položaju.Naveli su da će postupiti po zahtjevu MCP Srpske pravoslavne crkve nakon podnošenja po zakonskoj proceduri, „koju su ispunile i ostale vjerske zajednice u Crnoj Gori“.

U Crnoj Gori je, navode iz MUP-a, shodno zakonskoj odredbi, osnivanje i djelovanje prijavilo 17 vjerskih zajednica.
XS
SM
MD
LG