Dostupni linkovi

Građani BiH u Hrvatsku će moći ulaziti samo s pasošem


Ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Ranko Ostojić i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić susreli su se danas u Dubrovniku gdje su razgovarali o odnosima BiH i Hrvatske nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju (EU).

Nakon sastanka definitivno je potvrđeno da će građani BiH od 1. jula u tu zemlju moći ulaziti samo s biometrijskom pasošem, a ne sa ličnom kartom, kao do sada, ukoliko drugačije ne odluče organi EU.

Ministar Ostojić je, javlja agencija Anadolija (AA), nakon sastanka kazao da Hrvatska nema ništa protiv toga da građani BiH nastave ulaziti u Hrvatsku samo s ličnom kartom, ali ''da ograničenja postoje u arhivu EU''.

''Tamo je definisano da morate imati identifikacijski dokument, to jest biometrijski pasoš i da se mora udarati pečat. To znači da nije moguće to napraviti na ličnoj karti i to je nešto što nije odluka Hrvatske, niti je Hrvatska ta koja odlučuje o tome, a da bi eventualno zapriječila ili spriječila dolazak građana Bosne i Hercegovine ličnom kartom u Hrvatsku. Treba biti precizan i jasan, a to je da se ništa ne mijenja za sve one koji imaju uredan pasoš na kojom će dobiti pečat'', izjavio je ministar Ostojić.

Pojasnio je kako ostaje mogućnost da Hrvatska svojom inicijativom zatraži od svih zemalja članica EU da podrže zahtjev da građani BiH nakon 1. jula 2013. godine mogu nastaviti ulaziti u Hrvatsku s ličnom kartom.
XS
SM
MD
LG